kezelések

Reklám

Utolsó kommentek

  • Ida Harmat: szeretném tanácsotokat kérni hogyan táplálkozzam miután cukorbeteggé váltam (2015.05.02. 09:58) Mintaétrend 6. nap
  • Utolsó 20

Ajánlás

Hirdetések

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tünetek

2008.12.06. 15:03 | fénypont | Szólj hozzá!

Érzékelhető tünetek:
 

Kezdetben: Nagyfokú szomjúság, és sok vizelet ürítése. A napi 5-6 liter folyadék-igény már nagyon gyanús.
Látás romlása. ezt néha az életkornak tudják be. Későbbiekben fogyás. Ekkor akár többet is ehetünk mint előzőleg, mégis fogyunk. Bőrviszketések, fokozott hajlam a gombásodásokra.

A nemi szervek körüli sorozatos gombásodás (pirosság, viszkedés), amely csak a legagresszívebb gyógyszerekre múlik el.
Későbbiekben súlyosabb dolgok akár halálosak is lehetnek, kezeletlen esetekben pedig ez
különösen, igaz.

Ezek a problémák: elájulás, kóma, halálhoz is vezethet.. Gyors légzés, kiszáradás,
=diabtes-szes ketoacidózis, amely halálhoz vezethet. Személyiség változás. A cukor megtámadja a központi idegrendszert. Pl. lehántolja az idegnyúlványok külső burkát a mielyn-t. A korábban szelíd emberből aggresszív lesz.

Megvakulás. Impotencia. Tönkremegy a vese. Idő előtti nagynérvű érelmeszesedés. Magas vérzsír szintek (triglicerid, össz koleszterin). Szívproblémák. Végtag problémák, fekélyes láb. Elkékülő lábszár. Láb amputációja (levágása). A felsorolás nem teljes, a részletes magyarázatok pedig több kötetnyi könyvet igényelnének. A "teljes tudás" több orvosi szakterület között oszlik meg.

Nem érzékelhető, de mérhető tipikus tünetek:
 

Cukor vizelése. Keton-testek a vizeletben. Ezek tesztcsíkkal mutathatók ki amelyek beszerezhetők a gyógyszertárakban.Emelkedett éhhomi és táplálkozás utáni vércukor szintek. Itt a normális többszöröse is lehet a mért érték, mégsem érzünk semmit. Ez kézi műsszerrel vagy vérvétellel kimutatható. A műszer bárki által megvásárolható, kb. 10-20 ezer Ft. Támogatást csak az I. típusú
cukorbetegek kapnak.

Többszörösére emelkedet inzulin szintek a vérben. Emelkedett HgbA1c, azaz
emelkedett glikozilált hemeglobin szint. Utóbbiak vérvétell vizsgálhatóak: Az egyetlen hely, ahol az ereket szabad szemmel is látni lehet -a szervezet megnyitása, azaz operáció nélkül, illetve érfestés nélkül- az a szemfenék.

Ezért célszerű a cukorbetegek esetében a szemfenék-vizsgálat, évente. Itt azt is látni lehet ha bevérzések vannak. Ekkor esetleg a mozgásterápián is változtatni kell, mert kerülni kell a nagyobb megterheléseket. Vese funkciók, részben vérvétellel részben vizeletből vizsgálhatók. Különösen fontos a
mikroalbumin-uria meghatározása a vizeletből, a cukorbetegeknél évente. Vérzsírok és egyéb vérjellemzők meghatározása a vérből, cukorbetegeknél javasolt legalább évente egyszer.


 

A bejegyzés trackback címe:

https://cukros.blog.hu/api/trackback/id/tr4804129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása