kezelések

Reklám

Utolsó kommentek

  • Ida Harmat: szeretném tanácsotokat kérni hogyan táplálkozzam miután cukorbeteggé váltam (2015.05.02. 09:58) Mintaétrend 6. nap
  • Utolsó 20

Ajánlás

Hirdetések

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

DIABETES TIPUSOK

2008.12.04. 14:14 | fénypont | Szólj hozzá!

I-es típusú cukorbetegség:

 

Más néven inzulinfüggő cukorbetegség=IDDM az összes cukorbeteg kb. 10%-a ilyen.
Megjegyzem, ha precízen fogalmazunk (lásd orvosi élattan tankönyvei), akkor az inzulinfüggő diabetes mellitus nem minden esetben azonos az I. típusú cukorbetegséggel.

A II. típusú diabetes mellitus is lehet időlegesen vagy véglegesen inzulin függő, de az nem autoimmun betegség. Az I. típus cukorbetegség viszont mindig inzulinfüggő, kivéve a betegség első időszakát, amikor még van elégendő számú működő B sejt. Ha ez 40 éves kor felett alakul ki (ritkán) és lassan előrehaladó típus, akkor II. típusunak hiszik a cukorbeteget, egyéb vizsgálatok hiányában.

Genetikai (örökletes), immunológiai (betegségekkel szembeni ellenálló képesség) és környezeti tényezők(életmód, táplálkozás) miatt alakulhat ki . A diabétesz ezen típusára való hajlamot veleszületett azaz genetikai tényezők határozzák meg.
 

Ezt a hajlamot DNS vizsgálattal meg lehet határozni. Az egyes típusú cukorbetegségre hajlamosító tényező, ha valaki a HLA-B8 genotípusba tartozik a DNS vizsgálat alapján. A betegség kiváltó oka a szervezetben a hasnyálmirigy B (más néven Béta) sejtjei ellen termelődő ellenanyag. A szervezet a B sejteket tévedésből mint idegen behatolókat azonosítja. Ezt a betegséget ezért autoimmun betegségnek nevezzük. Mivel a
szervezet immunrendszre=védekező rendszer a saját területét támadja.

Az I-es típusú cukorbetegek 75 %- ában kimutattak B sejt ellenanyagot. A nem cukorbetegek esetében ez az arány mindössze 1,5%.
A B sejtek fokozatosan pusztulnak, ahogy a betegség az időben előrehalad. Amikor a B sejtek 70-90%-a már elpusztult, akkor jelenik meg az éhhomi magas vércukorszint.
A tehéntejben található egyik fehérje, a szarvasmarha albumin csecsemőkorban olyan autoimmun rekaciót vélthat ki, amely I-es típusú cukorbetegséget okoz. Ez az I-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát kb. 1,5 -szeresére emeli. Ezért sem szabad a csecsmőknek tápszer hejett tehéntejet adni.
Az albumin átmegy az anyatejbe is, ezért ha a családban előfordult cukorbetegség az anyának tanácsos kerülni a tehéntej fogyasztását a szoptatás alatt.
 

Az egypetéjű ikrek tökéletesen egyforma DNS-sel rendelkeznek, azaz teljesen azonosak a genetikai tulajdonságaik. Mégis egypetéjű ikrekben csak minden másodikban alakul ki az I. típusú cukorbetegség.
Tehát az öröklődő hajlam még nem jelenti azt, hogy biztoan kialakul a cukorbetegség, még más tényezők is kellenek, amelyek előidézik az erre hajlamos emberekben ezt a kórt.

Feltételezhető, hogy a kialakulásában szerepet játszanak bizonyos fertőző betegségek. Kialakulása gyakran szezonális, az őszi és tavaszi ("megbetegedésekkell telibb") időszakhoz kötött. Ekkor az immunrendszerünk gyengébb. A betegség általában a tinédzserkor elején jelentkezik, tipikusan 8-10 éves korban, de kialakulhat 50 éves kor felett is. Jellmezője, hogy a betegnek élete végéig inzulin injekciókat kell kapni.

II-es típusú cukorbetegség:

 

- Másnéven felnőttkori vagy időskori cukorbetegség, általában NDIMM:
a leggyakoribb ez a típus, az összes eset kb. 90%-ában fordul elő.
 

Kockázati tényezőként ismert a túlsúly, a testedzés hiánya és a diabétesz (II-es) családi előfordulása. Ez azt jelenti. hogy kialakulása szintén függ az örökletes tulajdonságoktól amelyet a DNS hordoz. Jelenleg még nem ismert, hogy mely DNS szakaszok a jellemzőek, amely alapján ez a hajlam kiszűrhető.

Egypetéjű ikreknél nagyon nagy az együttes előfordulás valószínűsége. Ez azt jelenti, hogy ha az egyik megbetegszik diabetes-ben, akkor majdnem biztos (de csak
majdnem), hogy a másik is. Úgy gondoljuk, a cukorbetegségnek ez a típusa megelőzhető az egészséges életmóddal: optimális testsúly, sok és intenzív mozgás, megfelelő táplákozás, és a dohányzás mellőzése.
 

Általában diétával kézben tartható a II-es típus. A jelentős mennyiségű telített zsírt tartalmazó étrend fokozza a II-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Szintén kockázatnövelő az egyik nyomelemnek a krómnak a hiánya, amely állapot csökkenti az inzulin hatékonyságát. Túlsulyos betegek esetében gyakori,
hogy 10 kg leadás megfelezi az éhhomi vércukor szintet. Ilyenkor általában az evés utáni vércukor is rendeződik. Ekkor a kezelés pusztán diétából állhat, tehát nem kell sem tabletta sem inzulin injekció.

Ez különösen a hasi típusú elhízásra hajlamos emberek esetében igaz. Az ilyen embereknél sokszor a normális inzulinszint 3-4 szerese sem fejti ki a kellő hatást. A magas inzulin-szint akár injekcióból adjuk, akár a saját hasnyál mirigyünk állítja elő, nagyon káros. Jelenlegi ismereteink szerint már kimondható, hogy ez a folyamatos magas inzulin-szint a hiperinzulinémia az oka sok esetben a magas vérnyomásnak, az érelmeszesedésnek és a szívinfarktusnak. A cukorbetegség betegség előrehaladásával szükségessé
válhat a gyógyszeres kezelés. még később az inzulin adása. Tipikusan 40 éves kor után alakul ki.

Egyre gyakoribb azonban fiatalabbak körében. Ha normál testtömegű embernél alakul ki ez a betegség, akkor a további fogyás nem segít, sőt felesleges, rontja az erőnlétet és csökkenti a várható élettartamot.
 

A hyperinzulinémia normál testtömegű illetve sovány emberekné l is lehetséges. Nekik is célszerű megpróbálni az inzulinérzékenységet növelő, természetgyógyászati módszerek használatát: Niacin, króm, és napi intenziv mozgás minimum fél és maximum egy óra + bemelegítés + levezetés, fürdőzés(strand), szaunázás.

A II-es típusú culorbetegség pontos háttere, öröklődése tisztázatlan, kivéve azokat a ritka eseteket, amelyeknél kimutatható a rendellenes, proinzulin (az inzulin előanyaga), inzulin képződés vagy a rendellenes inzulinreceptor (az inzulin érzékelő képződmény amely sejtet burkoló sejthártyában található).

III. Terhességi (gesztációsi) cukorbetegség:

 

Várandós nőknél fordul elő és általban megszűnik a terhesség után. A fő probléma a fokozott kockázatok a születendő gyermekre. Az ilyen terhesség folyamatos
ellenőrzése fokozottan fontos. Kezelhető B6 vitaminnal is.

IV. Másodlagos cukorbetegségek: 

(gyógyszer, betegség[ritka enzim-hibák], baleset, műtét)
 

Példák:
- 1. Vastárolási betegség miatti cukorbetegség
A vasháztartás egyik rendellenessége a hemosziderózis(haemosideros) amely esetben a
ferrin (a vasat szállító fehérje) nem tud működni, mert rézlegesen degradálódik a vasat azonban kötve tartja.
Hasonló a hemokromatózis (haemochromatosis) amely az emésztőrendszerből történő túlzott mértékű vasfelszívást jelent. Ezeknél a betegségeknél a nagy mennyiségű vas lerakódhat a hasnyálmirigyben, a bőrben és a májban. A bőr elszíneződik, a máj zsugorodik, a hasnyálmirigy mérgezést szenved.

Nem biztos, hogy a bőr sötét elszíneződése jelenik meg először. Ekkor beszélünk az ugynevezett "bronz" diabéteszről.
 

- 2. Epehólyag betegség miatti diabetes.
- 3. Hasnyálmirigy-gyulladás miatt fellépő diabetes.
- 4. Egyéb endokrin(belső elválasztású) mirigyek betegségei miatt fellépő diabetes.
- 5. A hasnyálmirigy sérülései miatt fellépő diabétes.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukros.blog.hu/api/trackback/id/tr20804030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása