kezelések

Reklám

Utolsó kommentek

  • Ida Harmat: szeretném tanácsotokat kérni hogyan táplálkozzam miután cukorbeteggé váltam (2015.05.02. 09:58) Mintaétrend 6. nap
  • Utolsó 20

Ajánlás

Hirdetések

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

A húsfogyasztás szerepe

2008.11.18. 13:36 | fénypont | Szólj hozzá!

A húsfogyasztás szerepe az elhízás csökkentésében
 

A szív- és érrendszeri betegségek 2/3-a, nagy rizikófaktoraik majd mindegyike - a dohányzás kivételével - a táplálkozással függ össze. A rizikófaktorok közül a koleszterint, a magas vérnyomást a 90-es években - jórészt gyógyszeres segítséggel - sikerült megfékezni, így a XXI. század fő egészségügyi kihívásává a szinte megállíthatatlanul fokozódó elhízás - és a következményes cukorbetegség vált.
Az elhízás megelőzésében és kezelésében sokáig a zsírszegény táplálkozást szorgalmazták, mely azonban a gyakorlatban nem vezetett eredményre. Az újabb vizsgálatok, irányelvek a szénhidrátok korlátozását, helyette a fehérjebevitel növelését javasolják.

A fehérjék telítettségérzést és az energia-leadást növelő hatása a zsírlerakódást elősegítő szénhidrátok korlátozásával, a zöldség, gyümölcs fogyasztás növelésével érhető el.
Hazánkban is a fehérjebevitel jórészt 30-35 %-ban húsokkal történik, a vörös- és fehérhúsok fehérjetartalma egyaránt 20 % körül van, koleszterin tartalmuk azonos, a zsírtartalom egyes sertéshús részekben magasabb, de kedvezőbb zsírsav-összetételű.

Az elhízás kezelésében a fő étkezési modell: hús, zöldségkörettel. A hagyományos magyar konyha inkább a vöröshúsokat, az árfekvés inkább a fehérhúsokat preferálja.
A felnőtt lakosság 60 %-a túlsúlyos, illetve elhízott, ezt befolyásolni csak a szénhidrát fogyasztás 45 %-ra csökkentésével, a fehérjebevitel 15 %-ról 25 %-ra emelésével (zsír 30 %) lehet. A húsok alig tartalmaznak szénhidrátot. 115.000 amerikai ápolónő 20 éves vizsgálata a Harvard Egyetemen, bizonyította, hogy nem a sok zsírt, hanem a sok finomított szénhidrátot fogyasztók híztak el legjobban.
 

A vöröshús fogyasztás további csökkenése sem szakmai, sem egészségügyi szempontból nem indokolt. Így inkább a húsfogyasztás csökkenésének megállítására, a vörös- és fehérhús fogyasztás - napi 40 dkg zöldség és gyümölcsbevitel melletti - növelésére kell törekedni. Ezen az úton juthatunk el az elhízás-járvány megállításához, a következményes cukorbetegség, magas vérnyomás, szív- és érrendszeri és egyes daganatos betegségek megfékezéséhez.
 

Rövid összefoglaló a fentiekről:
A hazai felnőtt lakosság 60 %-as túlsúlyos, illetve elhízott. Ennek megelőzése és kezelése a korábbi sikertelen zsírszegény diéták után fehérjedús, szénhidrátszegény, zöldségekben gazdag étrenddel történhet.
A fehérjebevitel több mint 1/3-át húsokkal lehet biztosítani, zsírszegény vörös- és fehérhúsokkal egyaránt. A húsfogyasztás további csökkentése nem kívánatos, sőt elhízottaknál inkább részarányosan növelhető.

Forrás: Nők Lapja Cafe: Dr. Pados Gyula Táplálkozási Fórum elnöke

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cukros.blog.hu/api/trackback/id/tr6775360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása